Restauratie van schilderijen

Home    Restauratie    Restauratie van schilderijen

Kunstrestauratie van schilderijen

Materialen zijn velerlei en sterk geëvolueerd met de tijd en de technische vaardigheden van de schilders. Men onderscheidt 2 soorten schilderijrestauraties. Enerzijds schilderijen op geweven dragers en anderzijds op andere dragers, waaronder: houten panelen, koper, glas en papier.

 1. Schilderijen op geweven drager

  Daaronder verstaan we voornamelijk jute, katoen en vooral linnen als drager voor de picturale lagen. Van slechts een klein gedeelte van de oude schilderijen is het doek nog in zijn oorspronkelijke staat. Eén van de behandelingen was en is nog steeds het bedoeken of herbedoeken; waarbij tegen het oude doek een nieuw doek wordt gekleefd.

 2. Schilderijen op houten- en/of metalen dragers

  De 16de en 17de eeuw kenmerkt zich door schilderingen op houten panelen en in mindere mate op koperen platen. Een revival van deze technieken ontstond in de 19de eeuw. Een diepgaand inzicht in de eigenschappen van deze dragers helpt ons de schade aan deze schilderijen te herstellen. Deze werken zijn vaak van aanzienlijk belang zodat vooral de fixatie-en retoucheertechnieken verder verfijnd moeten worden.

Toegepaste technieken:

 • Lijmen van breuken
 • Vastleggen van de verf na opstuwingen van verfschilfers, tengevolge de uitzetting van bv. het houten paneel
 • Verwijderen van oude herstellingen of aangekleefde delen
 • Retoucheermethodes:
  • » de illusionistische retoucheer-methode: de lacunes of de storende "vlekken" worden zodanig beschilderd dat zij voor de toeschouwer optisch volledig verdwijnen
  • » de neutrale retouche: "neutraal" omdat deze retouche een volledig eigen kleur heeft
  • » Trattegio-of Reginato methode: deze vond haar oorsprong in de "fresco" techniek, waarbij evenwijdige lijntjes aangebracht worden in zuivere kleuren

Restauratie van schilderijen galerij

Restauratie

Interesse?

Heeft u ook een project dat past in Restauratie van schilderijen? Aarzel dan niet en neem vrijblijvend contact op met Dirk Van den Steen, antiek- & restauratie-atelier!

Contacteer Dirk Van den Steen

Graag een vrijblijvende offerte ontvangen